Mirel Opriș – pompier o viață de om

Mirel Opriș – voluntar și ofițer de pompieri, a trecut în rezervă cu gradul de locotenent- colonel de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al Jud. Timiș.

Când auzi de pompier te gândești doar că ei sting incendii, mai puțin știu că ei fac și activități de prevenire și pregătire în domeniul situațiilor de urgență, este o parte din munca acestora care nu se vede și mediatizează mai puțin, azi avem de-a face cu unul dintre acești pompieri care s-a dedicat viața acestei meserii.

De mic copil a dorit să facă parte într-un grup care ajută oameni deoarece nu a avut o viață ușoară, la liceu în Câmpia-Turzii veneau cadre militare pentru a le prezenta avantajele meseriei de militar, dar până la urmă după terminarea liceului a dat la Facultatea de Construcții de Mașini din Cluj-Napoca, pe care o absolvă în anul 1991 ca inginer.

Soarta a făcut ca după terminarea facultății să fie activat ca ofițer la Grupul de Pompieri „Banat” al jud. Timiș. Este ofițer în rezervă, pompier specialist, inginer și președinte al Societății de Protecție împotriva Focului AGIR Timiș, Sucursala Timiș A.G.I.R. iar din anul 2018 activează în Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, Filiala Timiș unde este membru în comitetul jud. al acesteia.

Pentru perfecționarea acestuia a urmat o serie de studii postuniversitare în domeniile: siguranța la foc a construcțiilor și Instalațiilor la Facultatea de Instalații București și administrație publică la Facultatea de Drept din Timișoara pe care le-a absolvit în 2000, un curs de expert tehnic extrajudiciar organizat de A.G.I.R., Societatea Experților Tehnici Extrajudiciari și Consultanți pe care a absolvit-o în anul 2005, etc.

A verificat o perioadă de timp o serie de documentații tehnice privind activitatea de avizare și autorizare din punct de vedere al securității la incendiu care au fost depuse la unitatea județeană de pompieri printre care: unități economice (SC Continental Automotive SRL,  Extindere Hala 1, Timișoara), spitale (Centrul de Cardiologie Timisoara, extindere, str. Spitalul Nou nr. 13 a, Casa de Austria Timisoara), spații comerciale (S.C Bega – Group SRL Timisoara, extindere), unități de învățământ (Universitatea Politehnica Timisoara – Biblioteca, cladire P+2), unități de turism (Hotel Italia, S.C Incontro Prefabricate SRL, cladire D+P+2E , str. Pestalozzi), depozite comerciale (S.C. Praktiker SRL TImisoara ,str. Demetriade nr. 15), unități de cult, etc.

De-a lungul timpului în cadrul unității a ocupat o serie funcții în domeniu printre care: prevenirea incendiilor, management planificare misiuni resurse, avizare și autorizarea a construcțiilor din punct de vedere al protecției la foc, iar ultimii ani a fost șef compartiment pregătirea populației și coordonare servicii voluntare și private pentru situații de urgență din jud. Timiș. La finalul carierei a trecut în rezervă(poza 1).

Poză de grup cu inspectorul șef și colegii de la I.S.U. Timiș la ieșirea le pensie
Poză 1 de grup cu colegii de la I.S.U. Timiș la ieșirea la pensie

Ca militar și-a dat seama că trebuie să facă ceva pentru societate deoarece nu exista o suficientă transparență în informații specifice comunității, fapt pentru care a început să se implice în activități de voluntariat și a realizat o serie de proiecte.

La Timișoara în data de 23.06.2004  la sediul  Grupului de Pompieri Banat al Jud. Timiș pune bazele constituirii  Societatea de Protecție împotriva Focului, Sucursala Timiș AGIR(S.P.F. Filiala Timiș AGIR) la inițiativa unui grup de profesori universitari, doctori, oameni de seama ai județului Timiș, specialiști în domeniul protecției la foc sau conexe acesteia(poza 2).

 Activități asociație și profesional

Fiind ales ca președinte al S.P.F. Sucursala Timiș A.G.I.R. în data de 23.06.2004, s-a implicat ca voluntar și președinte al acesteia, respectiv specialist în domeniu protecției la foc pentru realizarea mai multor proiecte, printre care:

  • a realizat o serie de parteneriate cu o serie de instituții din Timișoara și jud. Timiș (Primăria mun. Timișoara, Grupul de Pompieri „Banat” al Jud. Timiș, Camera de Comerț Industrie și Agricultură a Jud. Timiș, etc);
  • în 10.11.2004 organizează în premieră pe țară Conferința cu participare internațională „Calitatea materialelor, construcțiilor și instalațiilor – cerință esențială de protecția împotriva incendiilor” la Facultatea de Construcții Timișoara(poza 3), apariția volumului cu lucrările conferinței și a Ziarul „Ofensiva Protecției la Foc”, iar în 27.07.2004 – primului site al Grupului de Pompieri „Banat” al jud. Timiș(poza 4);
  • în perioada 17-19.11.2005 participă cu un stand de prezentare la Conferința de Specialitate „Securitate fără frontiere” în Szeged, Ungaria în cadrul proiectului „Aici și dincolo de Uniunea Europeană”, organizat de Agenția de Dezvoltare Euroregiunea D.K.M.T.;
  • în perioada 14-16.03.2007 participă cu o lucrare și un stand de prezentare al asociației în cadrul manifestării „Guard Expo” organizat de Centrul Regional de Afaceri Timișoara și partenerii acesteia(poza 6);
  • în perioada 2007-2011 a fost desemnat ca șef de lot pentru a participa cu echipa județului la o serie de concursuri profesioniste ale serviciile voluntare și private pentru situații de urgență, respectiv cercurile de elevi „Prietenii pompierilor” și de protecție civilă din jud. Timiș. Cel mai bun rezultat l-a avut cu S.V.S.U. din com. Giroc la concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private din anul 2010 care a obținut locul I la faza națională(poza 7), mai multe informații aici și aici.

O parte dintre activitățile asociației au fost mediatizate  presa/publicații de specialitate pe site-ul societății, vezi aici și aici.

În data de 22.02.2012 cu ocazia Zilei Protecției Civile din România participă la Primăria Municipiului Timișoara în cadrul manifestării „Cutremurele bănățene riscul seismic și siguranța fondului construit”, activitate deschisă de primarul municipiului Timișoara de la acea dată. Cu această ocazie a prezentat tehnici noi de informare, comunicare si pregătire a populației în situații de urgență respectiv lansarea bloguluiPompierii Timișoara”(poza 10).

Lansare Blog Pompierii Timișoara

Pentru popularizarea informațiilor a colaborat cu o serie de publicații locale și centrale oferind materiale de specialitate în domeniu, printre care: presa locală  (,,Agenda Zilei”, ,,Renașterea Bănățeană”, ,,Timișoara”, ,,Timpolis”, ,,Ofensiva Timișoarei”) și naționale (revistele ,,Pompierii Români”, ,,Pentru Patrie”, ,,Tehnica Instalațiilor” respectiv ziarele ,,Universul Ingineresc”, ,,Tribuna Construcțiilor”), poza 10a, etc.

Având în vedere bogata sa activitate profesională, a fost numit în diverse comitete și comisii de specialitate la nivel de județ:

-2011 – membru în Comisia Județeană de autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională Timiș, cadru tehnic p.s.i.;

-în perioada 2006 -2010 membru în Comisia M.L.P.A.T. nr. 10 Timișoara siguranță la foc pentru construcții.

De-a lungul timpului a dobândit o serie de  competente profesionale, cele mai importante fiind în anul 2004 de verificator de proiecte M.L.P.A.T. siguranţă la foc pentru construcţii  ,,Cc” , certificat de atestare tehnico-profesional eliberat de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (M.T.C.T.) și în anul 2012 și brevet de pompier specialist eliberat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.) care îi dă dreptul să fie șef serviciu serviciu de  pompieri și formator  cadru tehnic p.s.i., servant pompier, etc.

A participat la o serie de exerciții, aplicații și evenimente pe linie de situații de urgență care au avut loc la Timișoara și jud. Timiș dar cele mai complexe au fost: în anul 2005 – inundațiile din Banat (com. Foeni), incendiul la Gara de Est în anul 1992 unde a ars un vagon  cisternă cu carburanți pe linia de CFR aparținând de o unitate militară, incendiu la Opera Română Timișoara în urmă cu peste 20 de ani, unde a trebuit salvați copiii din sala de balet de la etajul clădirii deoarece exista mult fum și gaze fierbinți, defecțiune tehnică la un avion care aparținea de Aeroportul din Timișoara iar pasagerii trebuia să coboare în condiții de siguranță, etc.  

Pentru rezultate obținute în activitate ca militar ofițerul a fost decorat la 15 și 20 de ani cu Semnul Onorific „În Serviciul Patriei” pentru ofițeri cu Ordinul Ministerul Administrației și Internelor nr. 1216 din 1.11.2006 și 269 din 29.11. 2011.

Pentru activitățile desfășurate și rezultatele obținute ofițerul a primit numeroase diplome de onoare, aniversare și de excelență atât de la unitatea la care a lucrat, cât și din partea mai multor asociații profesionale ale inginerilor, rezerviști (A.G.I.R., A.I.I.R., A.N.C.M.R.R. din M.A.I., C.C.I.A.T.etc.).

A scris diverse cărți și articole de specialitate printre care:

Protecţia oamenilor şi a bunurilor materiale împotriva focului, Precizări legislative, Ghid pentru manageri, patroni, primari, pompieri, cadre tehnice, vol. I,  Precizări legislative, 2002, Ed. Mirton Timișoara, Mihai Benga, Mirel Opriș,…(poza 12).

Calitatea materialelor, construcţiilor şi instalaţiilor – cerinţă esenţială de protecţie la foc, Conferință cu participare internațională, 10 Noiembrie 2004 Ed. Politehnica Timișoara, Opriş Mirel, Adrian Retezan,…și Ziarul „Ofensiva protecțíei la foc „lansat cu ocazia conferinței(poza 11 și 13)..

Pozele 11-13. Cărți și Ziarul „Ofensiva protecțíei la foc„

Peste 20 articole în publicații științifice și reviste de specialitate în domeniu. Mai multe informații aici

Apariții bibliografice importante despre autor, poze și activități desfășurate  se găsesc în: Enciclopedia personalităților din România, Editura: Who is Who, ed. a doua 2007, de Ralp Hübner, pag. 837 și Calitatea materialelor, construcțiilor și instalațiilor – cerință esențială de protecție la foc, Conferință cu participare internațională Timișoara, 10 Noiembrie 2004, Timișoara, Editura „Politehnica”, 2005, Mirel Opriș, Adrian Retezan,… , pag.119-131.

Ofițerul a făcut și face parte în diferite asociații profesionale ale inginerilor, rezerviști: A.G.I.R. , A.I.I.R, S.P.F. Sucursala A.G.I.R. Timiș,  A.N.C.M.R.R.  din M.A.I.  Filiala Jud. Timiș, mai multe informații aici.

În ultimii ani a lucrat ocazional la o firmă ca lector și a format o serie de specialiști în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor pentru instituții publice și agenți economici (cadru tehnic p.s.i., servant pompier), etc.

Contact:  aici.

P.G.

Mai multe poze cu activități realizate pe flickr și pe video de mai jos.

Păreri, impresii despre autobiografia ofițerului de mai sus.

Col.(r) Ciubotaru Alexandru fost prim adjunct al inspectorului șef la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al Jud. Timiș.

Îl cunosc pe ofițerul de pompieri de mai sus este sincer, cinstit și serios în activitate. Lucrarea care i s-a realizat este interesantă și inedită, abordează problemele în cadrul unei autobiografii, a acestui ofițer.

Deși sunt puține lucrări de acest gen, totuși aceasta are un caracter inedit prin faptul că scoate în evidență activitatea științifică și didactică a unor oameni a căror misiune principală este salvarea oamenilor animalelor și bunurilor în situații de urgență.

Poate mulți s-ar fi așteptat să fie o relatare continuă cu evenimente și intervenții deosebite dar nu-i așa, lucrarea evidențiază și latura mai puțin spectaculoasă a activitățiidar poate tot atât de importantă.

Deși niciodată nu este prea târziu, urez colegului nostru multă sănatate, putere de muncă în abordarea în continuare a unor asfel de sibiecte care pot fi deosebit de captivante și nu doar pentru cei din branșă.

Vezi:

Un gând despre “Mirel Opriș – pompier o viață de om

Mulțumesc pentru vizită.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.