POMPIERII TIMIȘOARA – ROMÂNIA

prevenire, cursuri, știri, pregătire, protecţíe civilă, situații de urgență

Mass-media despre blog

1.Apariții în mass-media despre Blogul Pompierii Timișoara:   https://pompieriitm.wordpress.com/

a. Protv Timișoara , 22.02.2012

De azi, oficial, pompierii timisoreni sunt si bloggeri. Ne servesc online informatii utile

http://stirileprotv.ro/stiri/timis/de-azi-oficial-pompierii-timisoreni-sunt-si-bloggeri-ne-servesc-online-informatii-utile.html

Pompieri

Platforma online a pompierilor timisoreni a fost lansata astazi la Timisoara. Blogul pune la dispozitia cititorilor sfaturi in caz de pericol, legaturi utile sau alte informatii de ultima ora.

Autorii blogului spun ca acest concept de pagina web este o premiera in randul oamenilor focului din Romania, si ca vine in sprijinul tuturor persoanelor care vor sa fie informate cu privire la pericolele de zi cu zi, fie ca este vorba de incendii, inundatii, cutremure, inzapeziri sau altele.
Blogul pompierilor timisoreni a fost lansat in cadrul dezbaterilor organizate astazi, la Primaria Timisoara, avand ca tema cutremurele banatene si riscul seismic.

b. Radio Timișoara, 23.02.2012, emisiune și Eoropa-Nova Timișoara

c. Ziarul Renașterea Bănățeană, 23.02.2012

Autor: Marius Horescu , Pompierii timişoreni au pătruns în spaţiul virtual

Pompierii timişoreni au pătruns în spaţiul virtual
– Se luptă zi de zi cu focul, intervin atunci când puhoaiele acoperă pusta bănăţeană sau, mai nou, degajează ţurţurii de pe acoperişurile imobilelor. Pompierii timişoreni acţionează până şi în spaţiul virtual, de unde au început să facă muncă de prevenire, de informare şi pregătire a populaţiei în cazul unor situaţii de urgenţă (incendii, cutremur, inundaţii şi alte dezastre)
– Pe blogul Pompierii Timișoara  https://pompieriitm.wordpress.com/  lansat, în premieră naţională, de pompierii din Timişoara, se pot găsi materiale informative, inclusiv video, galerie foto  şi filme specifice situaţiilor de urgenţă, materiale specifice activităţii de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, ştiri din presa locală şi naţională, materiale referitoare la stingerea incendiilor, link-uri la organizaţii profesionale în domeniu din România şi alte ţări în domeniul situaţiilor de urgenţă, obligaţii ale autorităţilor locale în domeniul situaţiilor de urgenţă.
În egală măsură, împătimiţii  de Facebook sau Twitter au la dispoziţie link-uri spre paginile „Pompierii Timişoara” de pe respectivele reţele de socializare. Realizare de o indiscutabilă utilitate, blogul vine atât în sprijinul populaţiei, cât şi în cel al autorităţilor locale, în vederea pregătirii lor, on-line, în domeniul situaţiilor de urgenţă.

http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/actualitate/pompierii-timisoreni-au-patruns-in-spatiul-virtual.html

d.Ziarul Adevărul, Știri din Timișoara,  23.02.2012, Ştefan Both

Premieră în Banat – pompierii timişoreni au trecut pe blog, Facebook şi Twitter

http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Premiera-Banat-timisoreni-Facebook-Twitter_0_651534953.html

Pentru a veni in sprijinul timișorenilor și a celor din județ în ce privește activitatea de situație de urgență, pompierii au lansat un blog. Acesta este o premieră pentru întreaga ţară.

După modelul occidental, pompierii timişoreni vor astfel să se apropie mai mult de cetăţeni. Cu ocazia dezbaterii ,,Cutremurele bănățene riscul seismic și siguranța fondului construit”, a avut loc lansarea blogului Pompierii Timişoara:   https://pompieriitm.wordpress.com/.

Pe blog se găsesc o serie de informații referitoare la modul de prevenire și acțiune în situații de urgență (incendii, cutremur, inundații, alte dezastre), galerie foto și filme specifice situațiilor de urgență, materiale specifice activității de pregătire în domeniul situațiilor de urgență, știri din presa locală și națională, materiale referitoare la stingerea incendiilor, linkuri la organizații profesionale în domeniu din România și alte țărî în domeniul situațiilor de urgență, istoric pompieri, obligații ale autorităților locale în domeniul situațiilor de urgență, materiale de informare preventivă.

Pompierii şi-au făcut pagină şi pe Facebook Pompierii şi au cont pe Twitter, unde se regăsesc și se vor mai posta o serie de materiale de informare.

În activitatea de zi cu zi este foarte important prevenirea situațiilor de urgență, care se poate realiza cu bani puțini. Ca noutate materialele de pe blog pot fi accesate de ori cine din țară și din lume indiferen de vârstă care este conectat la internet și dorește să se pregătească, informeze sau să se documenteze”, spune Mirel Opriş, de la Pompierii Timişoara.

e. Ora de Timiș.ro, 23.02.2012, Scris de Cristina Pintea  la 23 Feb. ora 12:23,

  Premieră națională la Timișoara. Pregătire on-line, cu pompierii, pentru situații de urgență

http://oradetimis.oradestiri.ro/premiera-na%C8%9Bionala-la-timi%C8%99oara-pregatire-on-line-cu-pompierii-pentru-situa%C8%9Bii-de-urgen%C8%9Ba/actualitate/2012/02/23/

Galerie Foto

TIMIȘOARA: Pe pompierii timișoreni îi găsiți, începând din această săptămână, nu doar în acțiune, pe teren, ci și în spațiul virtual, pe propriul lor blog. În premieră națională, pompierii din Timișoara au lansat un blog,  https://pompieriitm.wordpress.com/ ,, unde toți cei interesați pot găsi informații despre prevenirea și modul de acțiune în caz de situații de urgență. În plus, pe blog se ma pot găsi și materiale video informative, galerie foto și filme specifice situațiilor de urgență, materiale specifice activității de pregătire în domeniul situațiilor de urgență, știri din presa locală și națională, materiale referitoare la stingerea incendiilor, linkuri la organizații profesionale în domeniu din România și alte țări în domeniul situațiilor de urgență, obligații ale autorităților locale în domeniul situațiilor de urgență. Așadar, blogul vine atât în sprijinul populației, cât și în cel al autorităților locale, în vederea pregătirii lor, on-line, în domeniul situațiilor de urgență.

f. Ziarul Univers Ingineresc nr.: 8/2012 al Asociației Generale a Inginerilor din România

Data: 16 – 30 aprilie 2012

 http://www.agir.ro/univers-ingineresc/numar-8-2012/pompierii-timisoreni-si-au-lansat-o-pagina-web_3663.html

Pompierii timișoreni si-au lansat o pagina web

La Timisoara s-a lansat Blogul Pompierii Timisoarahttps://pompieriitm.wordpress.com/ . Potrivit lt. col. ing. Mirel Opris, presedintele Societatii de Protectie la Foc din Sucursala Timis a AGIR, platforma online a pompierilor timisoreni pune la dispozitia celor care o acceseaza informatii referitoare la activitatea in situatii de urgenta, precum si la rolul asociatiilor profesionale si al voluntariatului. Pe blog se gasesc, intre altele, o serie de informatii vizand modul de prevenire si actiune in situatii de urgenta, o galerie foto, filme de profil, materiale specifice activitatii de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta, stiri din presa locala si nationala, legaturi utile si multe informatii de ultima ora. Autorii blogului spun ca acest concept de pagina web este o premiera in Romania si ca vine in sprijinul tuturor persoanelor care doresc sa fie informate cu privire la pericolele de zi cu zi, fie ca este vorba despre incendii, inundatii, cutremure sau alte dezastre.

2.Presa dspre alte materiale care au fost prezentate în ziua manifestării

a.Universul Ingineresc nr.6 din 16-31.03.2012

http://www.agir.ro/univers-ingineresc/numar-6-2012/cutremurele-banatene-riscul-seismic-si-siguranta-fondului-construit_3632.html

Primaria Municipiului Timisoara si Sucursala Timis a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania au organizat dezbaterea Cutremurele banatene. Riscul seismic si siguranta fondului construit. Manifestarea a fost deschisa de conf. dr. ing. Gheorghe Ciuhandu, primarul municipiului Timisoara, si moderata de prof. dr. ing. Victor Gioncu, membru al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania si presedinte al Societatii Banatene de Inginerie Seismica din cadrul AGIR Timis, care a prezentat comunicarea Cutremurele si urbanismul antiseismic, cu referire la particularitatile miscarilor seismice din zona.
In continuare, au fost sustinute opt prezentari, in care au fost analizate diferite aspecte care vizeaza aceste fenomene. Astfel, cutremurele din Timisoara – caracteristici si hazard – au fost prezentate de dr. ing. Eugen Oros, de la Institutul National pentru Fizica Pamantului, Departamentul de Cercetari Seismice, Sectiunea Timisoara, iar riscul seismic pentru zona Banat – Timisoara a fost analizat de prof. dr. ing. Marin Marin, de la Universitatea Politehnica din Timisoara (UPT), Facultatea de Constructii. Apoi, prof. dr. ing. Decebal Anastasescu, de la aceeasi institutie, a prezentat o evolutie a reglementarilor tehnice privind protectia antiseismica a constructiilor din Banat.
Ramanand in sfera reglementarilor in domeniu, prof. dr. ing. Dan Dubina (UPT, Facultatea de Constructii), membru corespondent al Academiei Romane, a analizat noua versiune a Normativului P100-1 in corelatie cu EN 1998-1, iar dr. ing. Constantin Ion, director regional al Directiei Regionale in Constructii Vest, a prezentat problemele legislative actuale privind siguranta cladirilor din zonele seismice vizate si nu numai.
Un aport important la succesul reuniunii l-au avut reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat din Timisoara, care au expus elemente importante in ceea ce priveste preventia, precum si atenuarea efectelor cutremurelor. Aceasta tematica a fost tratata de col. Nicusor Stefan, in comunicarea Masuri de pregatire, comportare si actiune in cazul producerii unor cutremure, precum si de lt. col. ing. Mirel Opris, presedintele Societatii de Protectie la Foc din cadrul AGIR Timis, in lucrarea Tehnici noi de informare, comunicare si pregatire a populatiei pentru situatii de urgenta.
Dupa ce prof. dr. ing. Dan Dubina a prezentat o informare referitoare la cea de-a VII-a Conferinta Internationala privind comportarea structurilor metalice in zonele seismice – STESSA 2012, Chile -, a urmat dezbaterea temelor prezentate in referatele expuse.
Remarcam, si de aceasta data, meritul deosebit pe care l-a avut in organizarea evenimentului secretara de onoare a Sucursalei Timis a AGIR, ing. dipl. Viorica Balan.

Ing. dipl. Nicolae Fantanaru, Sucursala Timis a AGIR

b.Sursa Tion Online – 22.02.2012

.http://www.tion.ro/ce-constructii-din-timisoara-ar-putea-ceda-in-caz-de-cutremur-vedeti-ce-spun-specialistii/1061738

Ce constructii din Timisoara ar putea ceda in caz de cutremur?

Vedeti ce spun specialistii

Primăria Timişoara a găzduit, miercuri, o dezbatere având ca temă riscul seismic din zona Banatului şi siguranţa construcţiilor. Concluzia? Nu avem un studiu actual privind clădirile cu risc seismic din Timişoara, ci doar câteva „încercări”, zona de nord a oraşului este cea mai sigură, iar clădirile vechi din centru ar fi cel mai grav afectate în cazul unui cutremur, spune profesorul Marin Marin, de la Facultatea de Construcţii.

„Timişoara se află într-o zonă seismică. În apropierea Timişoarei au fost recent două cutremure, dar de mică intensitate. În zona de vest a Timişoarei există o falie, care trece prin zona Metro şi care, dacă se va activa vreodată – deocamdată nu este activă – va afecta foarte mult zona construită a Timişoarei, mai ales că avem foarte multe clădiri vechi. Avem multe clădiri construite înainte de 1850, dar cele mai multe clădiri vechi sunt construite între 1850 şi 1920. Acestea sunt construite în Piaţa Unirii, în Piaţa Libertăţii, în Badea Cârţan, zona Iosefin şi Splaiul Tudor Vladimirescu. Aici sunt construcţii care au fundaţii din cărămidă, multe dintre ele sunt degradate, planşeele multe sunt din lemn şi acestea vor avea o comportare necorespunzătoare la viitoarele cutremure”, a explicat prof. dr. ing. Marin Marin, de la Facultatea de Construcţii a Universităţii Politehnica din Timişoara. El spune că cele mai sigure imobile, din punct de vedere al rezistenţei, sunt cele construite după cutremurul din 1977.

Specialiştii prezenţi la dezbaterea de la primărie au vorbit despre cutremurele puternice care au zguduit lumea în ultimii ani şi despre importanţa realizării construcţiilor în acest context.

„Un cutremur într-o zonă locuită poate fi un dezastru. Cutremurele nu ucid, dar construcţiile da. Noi, constructorii, suntem cei care realizăm obiecte care ucid, trebuie să fim conştienţi de acest fapt”, a atras atenţia prof. ing. dr. Victor Gioncu, membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din Romania, preşedintele Societăţii Bănăţene de Inginerie Seismică – AGIR Timiş. El a explicat şi care este „echipa responsabilă pentru victimele unui cutremur”, de la arhitect, care „e preocupat mai mult de latura estetică decât de siguranţă, este cel care dă prima soluţie şi, dacă o porneşte prost, niciun inginer nu poate să o repare -, la inginerii structurişti, „vinovaţi în mare măsură dacă cedează presiunii arhitectului”, client sau beneficiar, care poate fi vinovat „dacă forţează să obţină un preţ redus prin soluţii care nu sunt conforme sau nu întreţine cum trebuie construcţia”, constructor, care schimbă soluţiile, şi autorităţile locale şi centrale, „vinovate când nu fac nimic pentru a pune în siguranţă clădirile vechi istorice”.

Gioncu spune că în Timişoara lipseşte o analiză a riscului seismic pentru clădirile din oraş. Primarul Gheorghe Ciuhandu a afirmat că există expertize făcute până la mijlocul anilor 90, care nu sunt actualizate.

„Pentru Timişoara nu există un studiu de risc seismic, sunt încercări. Eu am propus să se întocmească o fişă cu toate clădirile, pe care să se treacă anumite lucruri legate de perioada când au fost construite, ce teren este sub fundaţia clădirilor respective, ce sistem de fundare (…) Acestea se pot face cu simple relevee şi cu nişte calcule de către oameni cu experienţă, care ar putea să dea totuşi o aproximaţie destul de bună a comportării lor, să atenţioneze care este clasa de risc a acestor clădiri”, crede profesorul Marin Marin.

Nordul Timişoarei, cel mai sigur la cutremure

În ceea ce priveşte terenurile pe care sunt amplasate construcţiile, Marin a afirmat că zona de nord a oraşului este cea mai sigură.

„În partea de sud a Timişoarei şi în special la sud de canalul Bega predomină nisipurile şi sunt posibile tasări diferenţiate şi atunci clădirile vechi vor avea de suferit. În partea de nord predomină argilele, cu grosimi de şase-opt metri, nivelul apei subterane este coborât, această zonă este cea mai sigură. În zona de sud pot să apară tasări diferenţiate. Clădirile s-ar putea ca la un colţ să se taseze mai mult, la altul mai puţin, să apară fisuri, crăpături, şi neavând planşee, centuri din beton armat, ele cedează uşor”, a adăugat Marin.

Specialiştii preconizează că, în cazul unui cutremur de 5-6 grade, cel mai mult ar avea de suferit clădirile vechi din zona centrală a Timişoarei.

„Eu zic că toate clădirile acestea construite înainte de 1850, cele cu parter, eventual parter cu etaj, şi o parte din clădirile vechi construite până în 1920, multe dintre ele din zonele menţionate, Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, s-ar putea să nu cadă, dar să fie afectate foarte grav în cazul unui cutremur cu magnitudinea de 5,6-6 pe scara Richter, în apropierea Timişoarei”, a conchis profesorul Marin Marin, de la Facultatea de Construcţii.

Dezbaterea având ca temă „Cutremurele bănăţene. Riscul seismic şi siguranţa fondului construit” a avut loc, miercuri, în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara, fiind organizată de municipalitate în colaborare cu Asociaţia Generală a Inginerilor din România – Sucursala Timişoara, Societatea Bănăţeană de Inginerie Seismică – AGIR Timiş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, Universitatea Politehnica – Facultatea de Construcţii şi Facultatea de Arhitectura, Asociaţia Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri şi Direcţia Regională în Construcţii Vest.

Au fost abordate diferite teme, de la cutremure şi urbanism antiseismic, siguranţa construcţiilor, reglementări tehnice şi probleme legislative la tehnici noi de informare,  comunicare şi pregătire a populaţiei pentru situaţii de urgenţă, prezentare susţinută de  lt.-col. Ing. Mirel Opriş, preşedintele Societăţii de Protecţie la Foc – AGIR Timiş.

3. Programul activităților organizate  în data de 02.02.2012 care a avut loc în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara cu ocazia  Zilei Protecției Civile din România  ,,Cutremureele bănățene riscul seismic și siguranța fondului construit. Reacţii la ultimele mişcări seismice din Banat” mai jos:

Organizatori:

–  PRIMĂRIA MUNICIPIULUITIMIŞOARA

–  ASOCIAŢIA GENERALĂ A INGINERILOR DIN ROMÂNIA – SUCURSALA TIMIŞ

–  SOCIETATEA BĂNĂŢEANĂ DE INGINERIE   SEISMICĂ – AGIR TIMIŞ

–  INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢE BANAT-TIMIŞ

–  UNIVERSITATEA “POLITEHNICA” DINTIMIŞOARA-FACULTATEA DE CONSTRUCŢII ŞI FACULTATEA DE ARHITECTURĂ

–  ASOCIAŢIA INGINERILOR CONSTRUCTORI PROIECTANŢI DE STRUCTURI

–  DIRECŢIA REGIONALĂ ÎN CONSTRUCŢII VEST

Moderator: Prof. dr. ing. Victor GIONCU – Membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România și Preşedintele Societăţii Bănăţene de Inginerie Seismică – AGIR Timiş.

PROGRAM

                             Cuvânt introductiv

Conf.dr.ing. Gheorghe CIUHANDU, primarul Municipiului Timişoara

1.Cutremurele şi urbanismul antiseismic

Prof.dr.ing. Victor GIONCU, Universitatea “Politehnica” dinTimişoara- Facultatea de Arhitectură

2.Cutremurele de pământ din zona Timişoara. Caracteristici. Hazard.

Dr.ing. Eugen OROS, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, Departamentul Cercetări Seismice. Sectiunea Timişoara

3.Riscul seismic pentru zona Banat – Timişoara

Prof.dr.ing. Marin MARIN, Universitatea “Politehnica” din Timişoara- Facultatea de Construcţii

4.Aspecte ale evoluţiei reglementărilor tehnice privind protecţia antiseismică a construcţiilor din Banat

Prof.dr.ing. Decebal ANASTASESCU, Universitatea “Politehnica” din Timişoara – Facultatea de Construcţii

5.Noua versiune a Normativului P100-1 şi relaţia cu EN 1998-1

Prof.dr.ing. Dan DUBINA, Universitatea “Politehnica” din Timişoara, membru corespondent al  Academiei   Române

6.Probleme legislative actuale privind siguranţa clădirilor în zone seismice

Dr.ing. Constantin ION, Director regional al Direcţiei Regionale în Construcţii Vest

7.Măsuri de pregătire, comportare şi acţiune în cazul producerii unor cutremure

Col. Nicuşor ŞTEFAN, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe Banat Timişoara

8.Tehnici noi de informare, comunicare şi pregătire a populaţiei pentru situaţii de urgenţe

Lt.-col.ing. Mirel OPRIŞ, preşedintele Societăţii de Protecţie la Foc  –   AGIR Timiș

9.A VII-a Conferinţă Internaţională privind comportarea structurilor metalice în zone seismice STESSA-2012 CHILE. Tendinţe şi direcţii de cercetare actuale

Prof.dr.ing. Dan DUBINA, Universitatea “Politehnica” din Timişoara, membru corespondent al  Academiei   Române

Un comentariu la “Mass-media despre blog

  1. Pingback: Ziua Protecției Civile din România « Pompierii TM

Mulțumesc pentru vizită, lăsați un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: