POMPIERII TIMIȘOARA – ROMÂNIA

prevenire, cursuri, știri, pregătire, protecţíe civilă, situații de urgență

Inundatii in Timis

 

 

Mai multe persoane evacuate, zeci de gospodării și drumuri inundate

Echipele de intervenție din cadrul CJSU Timiș, sub coordonarea ministrului Apărării Naționale, domnul Mircea Dușa, intervin în forță în sudul județului Timiș. Pentru soluționarea rapidă a situației, președintele C.J. Timiș, domnul Titu Bojin, a dispus trimiterea în teren a unei pompe de capacitate mărită din cadrul Centrului regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații, din localitatea Giroc, Timiș.

Avertizarea hidrologică ,,cod roșu” pe râurile din bazinele Moravița și Bârzava se menține în vigoare până în data de 01.08.2014, ora 21.00. În acest răstimp, precipitațiile abundente și scurgerile de apă de pe versanți afectează grav localitățile din sudul și sud-estul județului Timiș.

Cel mai grav afectate sunt orașul Gătăia și localitatea Șemlacul Mic, unde nivelul apei depășește 1.5 m adâncime.

Mai exact, până la ora 17.00 au fost evacuate 150 case din orașul Gătaia și transportate spre Căminul Cultural Gătaia 465 persoane și aproximativ 150 animale de casă. O casă s-a prăbușit, fiind complet distrusă. Pe o suprafață de aproximativ 4 km, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. In paralel, pompierii și jandarmii acționează pentru protejarea cu saci de nisip a locuințelor neafectate. Polițiștii de frontieră asigură paza imobilelor evacuate, iar polițiștii de la secțiile din zonă asigură ordinea publciă. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gătaia acționează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetățenilor, o volă și un buldoexcavator.

.

Localitatea Șemlacul Mic a fost evacuată, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei și prăbușirea unei case. Din fericire nu au fost victime, însă la nivelul acestei localități există persoane vârstnice care refuză să își părăsească locuințele, în ciuda pericolului iminent.

Comuna Jamu Mare, cu localitățile Ferendia, Lățunași și Clopodia sunt în continuare afectate de apă, pompierii militari alături jandarmi acționând pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate. În această zonă nu a fost necesară evacuarea populației.

În zona Șipet – Folea s-au înregistrat mai multe solicitări pentru evacuarea apei din locuințele cetățenilor. În localitatea Gherman, pârâul Semița a ieșit din albie, inundând 15 gospodării. ISU Timiș, cu un efectiv de 15 cadre, a evacuat 2 persoane și intervine pentru limitarea efectelor inundațiilor.

Autoritățile locale s-au implicat direct în gestionarea situațiilor de urgență din Timiș. Coordonarea intervențiilor a fost inițial asigurată de domnul Eugen Dogariu, prefectul județului Timiș și ulterior preluată de ministrul Apărării Naționale, domnul Mircea Dușa. La fața locului au sosit și președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Titu Bojin și vicepreședintele CJ Timiș, domnul Călin Dobra. Pentru soluționarea rapidă și eficientă a situației și facilitarea intervenției pompierilor, președintele CJ Timiș a dispus trimiterea în teren a unei pompe de capacitate mărită din cadrul Centrului regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații. Această pompă, deservită tot cadrele I.S.U. Timiș, are o capacitate de refulare a apei de aproximativ 10 ori mai mare decât pompele pompierilor militari, evacuând aproximativ 17 000 l apă/minut.

.

În momentul de față, în județul Timiș acţionează 89 pompieri profesionişti cu 32 utilaje de intervenţie (autospeciale, bărci de salvare, motopompe şi electropompe), 45 jandarmi, 23 polițiști de frontieră, 4 echipaje de poliție rutieră și polițiști din zonele afectate, sprijiniți de către comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților afectate. Până la această oră, datorită profesionalismului și acțiunii prompte a echipajelor de intervenție, în județul Timiș nu s-au înregistrat victime.

2014731175948

Reclame

Un comentariu la “Inundatii in Timis

  1. Pingback: Inundații în Timiș! Apa de un metru pe o stradă din Gătaia! | Pompierii Timișoara pe net

Mulțumesc pentru vizită, lăsați un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 31 iulie 2014 de în I.S.U. Timis, Inundatii, Situație de urgență şi etichetată , , , , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: