POMPIERII TIMIȘOARA – ROMÂNIA

prevenire, cursuri, știri, pregătire, protecţíe civilă, situații de urgență

Ziua Protecţiei Civile din România – 28 februarie

Sursa: I.S.U. Banat al Jud. Timiș                  

  Data de 28 februarie reprezintă o sărbătoare naţională: Ziua Protecţiei Civile din România. Iar anul acesta se implinesc 80 de ani de la atestarea documentară a primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă din Romania, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 al regelui Carol al II-lea. În acelaşi timp se aniversează 80 de ani de când Protecţia civilă din România se dedică nemijlocit cetăţenilor, economiei şi teritoriului ţării, în condiţiile cele mai dificile, în caz de război sau de dezastre

De-a lungul timpului, conceptul a fost preulat sub diferite denumiri: apărarea antiaeriană, activă şi pasivă în 1939, apărare pasivă în timpul celui de-al doilea război mondial, apărare locală antiaeriană în 1952, apărare civilă în 1978 şi protecţie civilă în 1996. Din decembrie 2004, misiunile protecţiei civile au fost preluate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care are ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative a celor două componente de bază – pompieri şi protecţie civilă – pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor..

.

La ceas aniversar, este timpul, mai mult ca oricând, să reflectăm asupra riscurilor ce ne pot pune în primejdie siguranţa şi chiar viaţa şi să conştinetizăm necesitatea comportamentului preventiv.

Pentru marcarea acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” al Judeţului Timiş va desfăşura la nivel judeţean o serie de activităţi de informare preventivă, după cum urmează:

  • Pe linia educaţiei preventive a elevilor, în luna februarie se organizează un concurs cu tematică de protecţie civilă, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş intitulat ,,BUM! – Pericolul şi intervenţia la dezastre”.
  • Pe linie social-informativă, în data de 28 februarie 2013, orele 10.00 – 14.00 se va organiza Ziua Porţilor Deschise la nivelul Inspectoratului şi al subunităţilor de intervenţie aparţinătoare, publicul având acces la prezentarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie: personal operativ şi autospeciale de stins incendii şi de intervenţie în caz de dezastre, conceptul de interventie SMURD, echipament de protecţie a personalului, jocuri și demonstrații ale luptătorilor cu focul.
  • Pe linia antrenării structurilor de intervenţie, în data de 28 februarie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul S.C. GAS PECO L&D S.A., se va desfășura un exerciţiu de testare a Planului de urgență externă, cu forțe și mijloace în teren, pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unei scăpări masive de gaz, urmate de incendiu, la operatorul economic mai sus menționat, situat în partea de sud-vest a municipiului Timişoara.

Observație: 

Joi, 28.02.2013, ora 11.00, ISU Timiş desfăşoară un exerciţiu în teren, pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unei explozii urmată de incendiu la S.C. GASPECO L&D S.A. Timişoara. 

 Locul de desfăşurare:

Timişoara – S.C. GASPECO L&D  S.A. (fostul S.C. Petrom LPG S.A., str. Ioan Slavici, prelungire, zona Freidorf)

Scenariul exerciţiului:

O scăpare masivă, necontrolată de propan, ajunge pe terenul agricol din apropierea operatorului economic. O scânteie provocată de un utilaj agricol aflat pe câmp, aprinde norul de gaz, declanşând un incendiu care se propagă la sursa de scăpare a gazului (partea superioară a rezervorului); flacăra creată atinge o înălţime de aproximativ 4m. Se declanşează alarma tehnologică dată de detectorul de gaze DG1, ceea ce duce la întreruperea alimentării cu energie electrică în întreaga staţie, pornirea sirenelor de alarmă tehnologică şi izolarea întregului parc de rezervoare prin sistemul ESD. Alertat, operatorul de câmp ajunge la faţa locului, constată scăparea masivă de gaze şi raportează imediat şefului de schimb. Acesta decide punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în Planul de Urgenţă Internă în această situaţie. La faţa locului ajung de îndată forţele ISU Timiş.

Scopul şi obiectivele exerciţiului:

  • Verificarea concepţiei de acţiune în cazul producerii unei scăpări masive de gaze urmată de incendiu la rezervoarele de depozitare a propanului;
  • Modul de aplicare a procedurii în astfel de situaţii şi de aplicare a Planurilor de cooperare cu structurile M.A.I. şi M.Ap.N;
  • Testarea viabilităţii Planului de Urgenţă Externă la S.C. GASPECO L&D  S.A.

Conform normelor de securitate internă ale S.C. GASPECO L&D  S.A., accesul persoanelor străine  în obiectiv este permis doar pe baza unui tabel nominal, aprobat  în prealabil de conducerea instituţiei.

Situaţiile de urgenţă NU trebuie să devină dezastre!

Anunțuri

Mulțumesc pentru vizită, lăsați un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 27 Februarie 2013 de în I.S.U. Timis, Protecție civilă şi etichetată , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: