POMPIERII TIMIȘOARA – ROMÂNIA

prevenire, cursuri, știri, pregătire, protecţíe civilă, situații de urgență

Eroi pompieri România

1.Istoric – Monumentul Eroilor Pompieri din București

2.Rugăciunea Pompierului

3.Eroi pompieri

1.Istoric – Monumentul Eroilor Pompieri din București

Sursa Wikipedia   http://ro.wikipedia.org/wiki/Monumentul_Eroilor_Pompieri_din_Bucure%C8%99ti

Contextul istoric

Gravură de epocă reprezentând Bătălia Pompierilor din Dealul Spirei

La 13 septembrie 1848 trupele otomane ce intrau în București pentru a calma situația explozivă provocată de revoluție sunt întâmpinate de compania de pompieri, cu un efectiv de 166 pompieri, aflată sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. Turcii, având un efectiv de aproximativ 5000 de ostași, conduși de Kerim Pașa[3], veneau dinspre Cotroceni și coborau către cazarma din dealul Spirii, pentru a campa acolo. În același timp compania de pompieri urca pe lângă Mănăstirea Mihai Vodă. În urma unor divergențe și neînțelegeri între soldații români din cazarmă ce trebuiau să deschidă turcilor porțile și turcii obosiți la care s-a adăugat tensiunea provocată de apariția companiei de pompieri s-a produs o încăierare ce a degenerat într-o bătălie în toată regula cu mulți morți și răniți. Această bătălie a fost ultima dintre turci și români dusă pe teritoriul românesc[4].

Luptând vitejește, pompierii până la urmă au trebuit să se retragă și unii chiar reușind să treacă prin rândurile otomane au ajuns la cazarmă. Rezistența fiind acerbă și văzând că soldații români luptă în disperare de cauză fiind înconjurați de numeroasa armată otomană, Kerim Pașa a cerut oprirea ostilităților, sub pretextul clemenței ostașilor, dar odată cu depunerea armelor, mulți dintre aceștia au fost secerați sub focul inamic.[5] Atunci au căzut la datorie aproape jumătate din efectivele pompierilor, Dealul Spirii devenind, prin această tragică faptă de arme, un simbol al jertfei și iubirii de țară[6]. A doua zi, pe 14 septembrie, Capitala era din nou sub ocupație otomană.[5]

În amintirea acestei confruntări, data de 13 septembrie a devenit din 1953 ziua pompierilor din România[4].

Dealul Spirii și Cazarma Arsenal au fost rase de pe fața Capitalei când s-a construit Casa Poporului, astfel că locul bătăliei nu mai poate fi vizitat astăzi.[4]

În memoriam

Eroii pompieri căzuți în luptele cu turcii de la 13 septembrie 1848 de pe Dealul Spirei și de la bariera de pe Podul de Pământ (Calea Plevnei) au fost înmormântați într-o groapă comună cu toate onorurile. Este vorba de doi ofițeri (lt. Nicolae Dănescu și slt. Stărostescu) împreună cu 47 de soldați pompieri. La 13 septembrie 1998, la aniversarea a 150 de ani de la jertfa acestora, în curtea bisericii Sf. Gheorghe-Plevna a fost sfințit un monument funerar din marmură.[7]

2.Rugăciunea Pompierului

.

3.Eroi pompieri

3.1. Slt. PM Ionut Ungureanu – Brigada de Pompieri Dealul Spirii a Capitalei.

Sergentul major Ionut Ungureanu unul din pompierii care s-a luptat cu flacarile izbucnite la Complexul comercial Dragonul Rosu din Bucuresti. S-a stins ca un erou, incercand sa-si salveze un camarad, pe care l-a impins din calea unei grinzi. El a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent.

Monumentul lui Ionut Ungureanu, bustul tânărului căzut la datorie, a decedat în timpul intervenţiei din data de 26 mai 2010 de la Complexul Comercial Dragonul Roşu din Bucureşti. Tânărul de 24 ani era angajat al Detaşamentului de Pompieri Dămăroaia din Sectorul 1 al Capitalei.

.

3.2.Sursa Protv – Cine sunt pompierii-eroi care s-au luptat cu flacarile in Pipera?

Peste 100 de pompieri au muncit la foc continuu, chiar de ziua lor nationala, marcata pe 13 septembrie. Fara nicio ezitare, pompierii au intrat in mijlocul iadului. Unii au avut nevoie de ingrijiri medicale, dupa ce s-au intoxicat cu fum ori s-au ars. Chiar si-asa nimic nu i-ar face sa renunte.

„Colegii se stropeau ei intre ei, deci servantul din stanga il stropea pe cel din dreapta pentru a-l raci. In cinci minute tinuta acestuia era uscata, uscata!,”povesteste locotenent-colonelul  Adrian Vasile Popa de la ISU Bucuresti.

Iar apa incepea sa fiarba instantaneu in momentul in care se apropiau de valvataie. Nici nu e de mirare. Temperatura pe care pompierii au indurat-o ajungea la 300 de grade. Iar vantul putea schimba oricand directia flacarilor.

Adrian Iancu, unul dintre pompierii care sambata seara a picat victima focului, povesteste ca si-a dorit atat de mult sa fie pompier incat nu s-a gandit de doua ori cand s-a ivit ocazia sa se angajeze la ISU Bucuresti. Desi locuieste in Teleorman si trebuie sa faca naveta. Sambata noapte, rudele l-au sunat intruna. Au simtit ca s-a intamplat ceva. Din fericire, a fost vorba de o intoxicatie cu fum.

Plutonierul Marian Traistaru a fost si el la cativa metri de parjol. Masca pe care o avea pe fata a inceput sa-l arda, asa ca a fost nevoit sa o dea jos. Instantaneu a inhalat fum, iar medicii l-au dus rapid la spital. Flacarile nu il sperie insa deloc. Nu ar ezita nicio clipa daca ar trebui sa intre in foc.

Aproape zece ore pompierii au indurat caldura insuportabila mai intai pentru a tine in frau incendiul, iar apoi pentru a-l stinge incet-incet.

.Eroi pompieri

3.3.ADRIAN MARCHIŞ

Locotenentul Adrian Marchis de la ISU Maramures A CAZUT EROU LA DATORIE!

3.4. Eroii de la Maternitatea din Giulești

Eveniment 2010 – Este o adevărată tragedie, trei bebeluşi au murit

..

3.5. locotenentului Cătălin Valeriu Ispas dcedat în septembrie 2010

Locotenentul Ispas este nascut la 6 martie 1983 la Buzau.Absolvent al scolii Militare de Subofiteri „Pavel Zaganescu” Boldesti, la data de 01 august 2003 a fost repartizat la ISU „Dobrogea”. La 15 decembrie 2007, in urma sustinerii unui examen, a trecut in corpul ofiterilor primind gradul de sublocotenent, iar la 01 august 2010 a fost inaintat in gradul de locotenent, la termen.
La 01 august 2009, lt. Catalin Valeriu Ispas a fost incadrat la Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Interventie al ISU „Dobrogea”, fiind brevetat ca scafandru autonom din 2006.
In momentul in care a fost dat disparut, lt. Catalin Valeriu Ispas era in timpul liber si presta servicii de scafandru autonom pentru o societate comerciala in baza unui contract pentru care avea aprobarea inspectoratului.

Catalin Valeriu Ispas dat disparut in data de 09 septembrie 2010 în jurul orei 14.30 , dupa ce a executat o scufundare la nava Mendy in largul Marii Negre , era ofiter in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea” al Judetului Constanta avand gradul de locotenent. La solicitarea firmei Hunter’s, în baza unui contract de prestări servicii, o navă aparţinând Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a transportat patru scafandri în larg. Aceştia urmau să filmeze epava Medy, dar din cei patru scafandri, doi nu au mai ieşit la suprafaţă .

.

După trei luni de speranţe, aşteptare şi acuzaţii, trupul unuia dintre scafandrii dispăruţi în epava Medy a fost adus la suprafaţă. Angajaţii firmei turceşti care se ocupă de scoaterea combustibilului din nava scufundată l-au găsit în sala maşinilor pe locotenetul Cătălin Ispas. Misterul morţii sale nu s-a încheiat însă o dată cu găsirea lui. Şi asta pentru că anchetatorii au descoperit că scafandrul avea în butelii suficient oxigen cât să iasă la suprafaţă. Acum, speră să îi ajute în achetă imaginile filmate de Cătălin în adâncuri, până să moară. Poate cea mai importantă probă.

Nava Opal a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe mare este cea care a purtat pe valuri trupul scafandrului până la cheul din dana 10.
Trupul scafandrului a fost descoperit la primele ore ale dimineţii de specialiştii firmei turceşti care se ocupă de scoaterea combustibilului din tancurile navei Medy, care s-a scufundat la începutul lunii septembrie.
Rudele, prietenii şi câţiva colegi ai scafandrilor care au dispărut într-o misiune de filmare a epavei preferă acum …tăcerea. De prea multă durere… În schimb, constatările anchetatorilor ne dau fiori. În buteliile scafandrului însă este oxigen.

Mai multe informații pe linkul de mai jos

http://forum.pompierii.info/showthread.php?tid=235&page=2

.

Anunțuri

Mulțumesc pentru vizită, lăsați un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 26 Mai 2012 de în Eroi, Galerie Foto și vidio, Istoric şi etichetată , , , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: