POMPIERII TIMIȘOARA – ROMÂNIA

prevenire, cursuri, știri, pregătire, protecţíe civilă, situații de urgență

Pompierii – SMURD Timișoara

Campanie 2%  pentru SMURD

.

Simulare accident rutier Timișoara – septembrie 2012 (Planul roșu)

.

1.SMURD Timișoara

POMPIERII-SMURD

2..Paramedic SMURD

3. Emblemă Protecția-civilă

4.Istoric SMURD

1.SMURD Timiș

Prima serie de pompieri care a făcut cursul de paramedici la Detașamentul 2 Pompieri Timișoara a fost  în anul 2005, activitate coordonată de col. Ciubotaru Alexandru – prim adjunct al inspectorului șef, Lt. Colesnic Valentin – comandant Detașamentul 2 Pompieri Timișoara , Lt. Săceanu Caius., programul de pregătire a fost întocmit de Mr.ing. Opriș Mirel – ofițer specialist  și văzut de col. Câmpeanu Gheorghe – șef  centrul operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat al Jud. Timiș.

SMURD Timis – știri din presa on-line

 Ca orice initiativa noua pentru care nu exista modele deja validate si acceptate, inceputurile activitatii SMURD Timis au fost caracterizate de perioade de cautari si incercari.

In perioada anilor 1996 – 1999 au fost incercate o serie de formule de colaborare intre Grupul de Pompieri “Banatul” , Spitalul Clinic Municipal Timisoara, Serviciul Judetean de Ambulanta Timis si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, dar dificultatile intampinate in acea perioada au facut ca activitatea sa se desfasoare inconstant. La inceput a fost vorba de un protocol de colaborare intre Grupul de Pompieri “Banatul” si Spitalul Clinic Municipal care, la acea data, avea o structura de primire a urgentelor deschisa cu sprijin scoțian.

A luat astfel fiinta Statia de Interventie pentru Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare (SIAMUD). Putem spune ca actul de nastere pentru aceasta noua structura a fost tocmai Conventia intre Grupul de Pompieri “Banatul” al Judetului Timis, Spitalul Municipal – Camera de Reanimare si Serviciul de Ambulanta Judetean Timis si avizat de catre Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii in data de 23 septembrie 1998.

UPU SMURD Timiș http://www.urgentatm.ro/home.html

Incepand cu anul 1999 s-au pus insa bazele functionarii permanente a acestui serviciu ca urmare a colaborarii cu Spitalul Clinic Judetean Timisoara printr-un act aditional avizat favorabil in 7 aprilie 2000. S-a infiintat in acest scop o linie de garda permanenta pentru medici si asistenti care sa fie dedicata special activitatii prespitalicesti.
Odata cu intrarea vigoare in anul 2006 a Legii 95 privind reforma in domeniul sanatatii denumirea SIAMUD Timisoara s-a modificat in SMURD Timis.
Plecand de la o singura ambulanta cu un echipaj format din trei membrii care actiona doar pe teritoriul Timisoarei, s-a ajuns in acest moment la un numar de opt echipaje care isi desfasoara activitatea in mod constant.

Deschiderea oficială Smurd Timișoara

Centrul de formare si pregatire, al 7-lea din tara, functioneaza in cadrul Detasamentului 2 de Pompieri, pe B-dul 16 Decembrie. Amenajarea lui s-a facut cu resurse alocate de Fundatia pentru SMURD (202.000 de lei) si sponsorizari locale, atrase prin Asociatia Solidaritate fara Frontiera a ISU Timis (33.000 de lei).

La deschiderea oficiala de astazi a participat si Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, care s-a aratat multumit de ceea ce s-a realizat la Timisoara.

Cursurile care se fac incepand de luni, 9 august, la Timisoara, se adreseaza atat pompierilor profesionisti, cat si personalului din cadrul serviciilor voluntare si private pentru situatii de urgenta, fiind sustinute de instructori din cadrul ISU Timis.
Pe durata a patru saptamani de pregatire se vor desfasura cursuri de prim-ajutor calificat, de descarcerare si de alte operatiuni de salvare, care se finalizeaza cu sustinerea unor examene. In urma promovarii evaluarilor scrise si a probelor practice individuale si pe echipe, cursantii vor obtine calificarea de paramedic.
Centrul a fost infiintat in scopul de a asigura personal calificat si competent profesional, care sa vina in sprijinul cetatenilor aflati in situatii de urgenta. Cladirea este deosebit de veche, din anii ’70, conceputa pentru magazii, depozite. Nu erau decat niste sali foarte mari pe care le-am compartimenta si amenajat corespunzator”, a mentionat seful ISU Timis, general de brigada dr. Mihai Benga.

1.SMURD

 SMURD – Serviciul Mobil de Urgenţǎ, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.). Înfiinţat în România în anul 1990 de către medicul Raed Arafat.

Pompierii-SMURD Timișoara în acțiune

Pompierii-SMURD Timișoara în acțiune, în colaborare cu personalul de la Ambulanța Timișoara.

Filme activități SMURD

a.Accident cristian, interventie SMURD

. 

SMURD în acțiune în colaborare cu Poliția Timișoara

b.Fundația  S.M.U.R.D. România

http://www.smurd.ro/

http://en.wikipedia.org/wiki/Smurd

S.M.U.R.D. –  I.G.S.U.  http://www.igsu.ro/activitati_smurd.html

Col. Marcel Lucaciu – inspector general al  I.G.S.U. și medicul Raed Arafat – secretar de stat Ministerul Sănătății alături de medici și paramedici de la ISU.

– Fundația pentru Smurd România –  http://www.fundatiapentrusmurd.ro/

– Serviciul Mobill de Urgență Reanimare și Descarcerare România

 http://www.smurd.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=52

2.Paramedic SMURD

– Fundația pentru Smurd România –  http://www.fundatiapentrusmurd.ro/

Steaua Vieţii este un simbol în formă de stea cu şase braţe, înconjurate de un chenar alb şi care are în centru toiagul lui Esculap (zeul grec al medicinei şi vindecării). Iniţial a fost conceput şi utilizat în Statele Unite ale Americii de către NHTSA (National Highway Traffic Administration – Departamentul pentru Siguranţa Traficului Rutier). În mod tradiţional, acest logo a fost folosit ca o ştampilă de autentificare sau de certificare pentru serviciile de ambulanţă, paramedici sau alt personal de acest tip. La nivel internaţional, reprezintă servicii medicale, unităţi şi personal de urgenţă.

Paramedic SMURD

3. Emblemă Protecția-civilă

Quantcast

Protectia Civila

Protecţia Civilă sau Apărarea Civilă (în limba engleză Civil Defense sau Civil Defence) reprezintă acel serviciu care iniţial desfăşura activităţi pentru protecţia cetăţenilor unui stat (în general, non-combatanţi) în situaţii de atac militar. El foloseşte principiile operaţiunilor de urgenţă: prevenire, atenuare, pregătire, răspuns, evacuare de urgenţă şi reabilitare. Programele de acest fel au fost iniţiate încă din anii 1920 şi au fost puse în aplicare în multe ţări, dar s-au răspândit mai ales în Statele Unite ale Americii, după apariţia ameninţării armelor nucleare. După terminarea Războiului Rece, activitatea protecţiei civile s-a profilat în mai mare măsură pe intervenţia în situaţii de urgenţă şi dezastre, în general. Noul concept conţine un număr de termeni, fiecare dintre ei având propriul specific, cum ar fi gestionarea crizelor, managementul situaţiilor de urgenţă, pregătirea pentru situaţii de urgenţă, planificarea de urgenţă, serviciile de urgenţă şi protecţia civilă.

Mai multe informatii:

http://www.igsu.ro/alte_info_ziua_prot_civile.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_defense

4.Istoric SMURD

 SMURD – Serviciul Mobil de Urgenţǎ, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.). Înfiinţat în România în anul 1990 de către medicul Raed Arafat.

Fundația  S.M.U.R.D. România

http://www.smurd.ro/

http://en.wikipedia.org/wiki/Smurd

S.M.U.R.D. –  I.G.S.U.  http://www.igsu.ro/activitati_smurd.html

Scris de Mirel Opriș


Anunțuri

Mulțumesc pentru vizită, lăsați un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 6 Aprilie 2012 de în Istoric, Pompierii profesioniști, Pregătire, SMURD şi etichetată , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: